čtvrtek 5. června 2014

Přepuštěné máslo

Přepuštěné máslo je považováno za jeden z nejkvalitnějších tuků pro restování, smažení a vůbec tepelnou úpravu. Při standardních úpravách se nepřepaluje jako jiné tuky a vše krásně voní po másle.
Pro přípravu dětských pokrmů ideální. Navíc dodá jídlu úžasnou máslovou příchuť.

Jak na to? Mně se podařilo až na druhý pokus.

Máslo rozehřívám ve vodní lázni, důležité je, aby se máslo nezačalo připalovat.
Na povrchu rozpuštěného másla se shromažďuje pěna, kterou je třeba sbírat. Je možné sbírat ji do jiné nádoby a tyto zbytky dále zužitkovat třeba do bramborové kaše.
Pěnu z másla sbíráme tak dlouho, dokud se tvoří.
Pak takto průhledně zlaté přepuštěné máslo přes plátno přelijeme do nádoby, ve které ho budeme skladovat.
Já používám klasickou dětskou bavlněnou plínu.

Velmi důležitá je jedna věc, která stála za neúspěchem mého prvního pokusu.
Na dně přepuštěného másla se usazujě bělavá tekutina, která bohužel projde i plátýnkem. Je tedy důležité nevylít ho tam a zbytek másla přendat např. lžičkou, aby se tam bílá tekutina nedostala.
Zase - nemusíme vyhazovat, můžeme použít do nějakého jídla. Většinou ji vypotřebuju do druhého dne, takže ani nevím, jak dlouho vydrží.

Přepuštěné máslo v nádobě dáme vychladit. Pokud je správně připravené, ztuhne úplně do tuha.

Žádné komentáře:

Okomentovat